Zelfbeeld versterken? Laat goede foto’s maken

Als ik van mensen een portretfoto aan het maken ben of ik wanneer ik voor een kennismakingsgesprek bij een bruid langs ga, krijg ik vaak te horen, dat ze zicht niet fotogeniek vinden.  Is dat een soort van excuus gebaseerd op onzekerheid of zien we onszelf anders dan anderen? Het zelfbeeld dat mensen hebben verschilt vaak veel van wat anderen denken over hen.

Zelfbeeld

Ik ben geen psycholoog, maar volgens mij is je zelfbeeld gebaseerd op de manier waarop je over je zelf denkt. Of beter gezegd hoe je jezelf ziet. Er zijn mensen die zichzelf heel mooi vinden en die komen dan ook graag vaak bij mij terug. Maar er zijn heel veel mensen die denken dat ze niet zo mooi zijn en die zijn daar dan soms onzeker over.

Bij fotografie speelt ook vaak het onbekende mee. Veel mensen hebben nooit een echte fotosessie gedaan en dan kan het dus heel spannend zijn. Je zelfbeeld kan dan negatiever zijn dan nodig. Als je namelijk het probeert en het blijkt mee te vallen dan veranderd je negatieve zelfbeeld in positief zelfbeeld en bouw je meer zelfvertrouwen op. Mooie foto’s van jezelf geven je zelfvertrouwen

Complimenten en mooie foto’s van jezelf geven je meer zelfvertouwen

Ideaalbeeld vs zelfbeeld

Je zelfbeeld wordt beïnvloed door alle mooie modellenfoto’s die je in de media ziet. Vrouwen zijn vaak superslank(gemaakt) en de mannelijke modellen zijn allemaal atletisch. Het merendeel van de mensen is niet superslank of afgetraind en die mensen zijn vaak ook super mooi. Maar door deze te mooie beelden, ga mensen meer op zichzelf letten en zien veel meer dan anderen zien.

Dove Real Beauty Sketches

Van de week kwam ik ineens de 3 minuten durende filmpje van Dove (ja, het merk van de zeepjes) genaamd ‘Real Beauty Sketches’ tegen. Het is geen standaard reclame, waarin een vrouw haar zijdezachte huid insmeert met de zeep, maar het laat zien hoe mensen over zichzelf denken en hoe andere mensen over hen denken. De FBI getrainde forensisch tekenaar Gil Zamora tekent de vrouwen in het filmpje 2x, zonder ze zelf te zien. De ene keer beschrijft een onbekende de kenmerken van een vrouw en de tweede keer beschrijf ze zichzelf. Op het eind hangen ze de tekeningen naast elkaar.. De resultaten zijn verrassend!

Hoe ik te werk ga

Ik fotografeer voornamelijk mensen. Dit kan in de studio aan huis, maar kom ook geregeld op kantoren voor zakelijke portretten of in kleedkamers voor foto’s bij een interview. Ondanks dat mijn modellen dingen aan zichzelf zien, die anderen wellicht niet zien, is het wel belangrijk om te ontdekken wat het beste werkt voor de geportretteerde. Of je écht fotogeniek bent, wordt grotendeels bepaald door de fotograaf. Samen met u als klant nemen we  de tijd en zorgen dat jij je op je gemak voelt, dat zie je terug in de foto. Samen met een goede houding en een hoek om je gezicht zo goed mogelijk te fotograferen, zorg ik dat je fotogeniek op de foto staat! Uiteraard heb ik een heel ander beeld dan uw zelfbeeld, Ik kan dan ook zonder vooroordeel hoe we u fotogeniek kunnen fotograferen en als ik het écht goed doe, geef ik ook jouw een positief zelfbeeld tijdens de fotosessie! Dat wil jij toch ook?

En als je dan zelf gefotografeerd wordt door de krant, tijdens het fotograferen, ben je daar als fotograaf ook weer trots op
En als je dan zelf gefotografeerd wordt door de krant, tijdens het fotograferen, ben je daar als fotograaf ook weer trots op

Gezellige sfeer tijdens het fotograferen, zorgt vaak voor mooie foto’s